Over 1e Klas

Het restaurant van Grand Café Restaurant 1e Klas

Als Amsterdam ontwaakt is het vanaf 09.30 uur al gezellig druk in het Café Restaurant. De centraal gelegen locatie is een ideale ontmoetingsplaats voor gasten en treinreizigers die de ochtend productief willen starten.

Tijdens ontbijt, lunch of diner kunt u kiezen uit een gevarieerd aanbod en een uitgebreid assortiment. De menukaart heeft een klassieke inslag, er wordt uitsluitend gewerkt met dagverse producten.

Omdat Grand Café Restaurant 1e klas aan het spoor ligt zijn onze traditionele kelners speciaal getraind op snelheid in combinatie met de beste service. Maar als u de tijd heeft kunt u hier in alle rust genieten van deze bijzondere ambiance en uitstekende kwaliteit.

De keuken van Grand Café Restaurant 1e Klas

Onze keuken is internationaal georiënteerd en we voeren een uitgebreide a la carte kaart met aantrekkelijke menu’s ook voor de vegetariër.

Het restaurant biedt plaats voor ruim 150 gasten. Voor een zakelijk of prive gelegenheid kunt u ook de eetkamer reserveren. Naast de reguliere kaart zijn er ook andere mogelijkheden die wij graag persoonlijk bespreken.

De pub van Grand Café Restaurant 1e Klas

Komt u bij ons liever alleen wat drinken? De 1e klas Pub is een stijlvolle ontmoetingsruimte waar u heerlijk kunt genieten of bijpraten.

De 1e klas Pub is meer dan alleen een ontmoetingsruimte, het is een ideale plek voor al uw georganiseerde bijeenkomsten tot wel 200 gasten voor een staande receptie. Daarnaast kunt u er ook uw bedrijfsfeest of diner organiseren. Ook is dit een ideale plek om te vergaderen in Amsterdam. Natuurlijk kan de inrichting aangepast worden aan kleinere groepen waardoor er nog steeds sprake is van een warme en sfeervolle omgeving.

Dineren in de eetkamer

In deze authentieke wachtkamers gebouwd naar een ontwerp van architecten P.J.H. Cuypers en A.L. van Gendt bevindt zich de Vier Seizoenen 1e Klas Eetkamer uit 1881. Hier kan men terug in de tijd en ervaren hoe het wachten op een trein zich moet hebben voorgedaan een eeuw geleden.

Deze unieke ruimte uit het verleden kunt u nu reserveren voor speciale zowel zakelijke als private gelegenheden, zoals private dining, presentaties, borrels of om te vergaderen in historisch Amsterdam.


Beknopte historie van ‘Het Eerste Klas Restaurant’
in station Amsterdam Centraal

Amsterdam Centraal Station

Architect Pierre Cuypers ontwierp tot in detail dit bijzondere station dat in 1889 werd geopend. In de samenleving van toen bestonden nog strakke rangen en standen. Er heerste een andere sociale hiërarchie. Naast een koninklijke wachtkamer ontwierp Cuypers de eerste en tweede wacht- en verblijfsruimten. De derde klas wachtkamer in de westelijke vleugel van het station, werd voor ‘het gewone volk’ ingericht.

Geïnspireerd door de late Gotiek en de vroege Renaissance ontwierp Cuypers ook het Rijksmuseum. In de vlugge Amsterdamse volksmond werd het museum ook wel het ‘bisschoppelijke paleis’ genoemd en het station heette de ’kathedraal’.

Voor de vormgeving en de inrichting koos de architect voor reusachtige boogvensters en een inspirerend decoratieprogramma. Zijn schetsen en kleurrijke ontwerpen staan bol van symbolische voorstellingen en verbindingen met de scheepvaart, het spoorwegverkeer, nijverheid, wetenschap en techniek.

In de voorgevel van het station zijn reliëfs met allegorische voorstellingen en beeldhouwwerken te zien. Zoals de ‘Amsterdamse stedenmaagd’ en de handelssteden waarmee Amsterdam per spoor is verbonden.

In de stationshal zijn verschillende beroepen geschilderd, zoals de boerin, de schoolmeester, de kuiper, de smid en de dienstmeid.

Het Eerste Klas Restaurant
De oude eerste Klas wachtkamers uit 1889

Opmerkelijk in onze bijzondere gelegenheid zijn de uitbundige decoraties die uit de periode ‘fin de siècle’ voortkomen. Zij markeren de locatie als ‘een verborgen parel‘ in het markante Centraal station. Het zijn bloemrijke scènes, moraliserende teksten en verbeeldingen van verhalende fabels die het fraaie interieur sieren.
Dit geeft het 1e Klas Restaurant grandeur en allure.

Bijvoorbeeld de fabel van ‘de Vos en de Ooievaar’ is van de schrijver La Fontaine. Het gaat hier over gretigheid. Geïnspireerd door vele verhalen ontwierp de kunstenaar Georg Sturm de originele decoraties die de typisch nostalgische uitstraling van deze gelegenheid kenmerken.

Een ander voorbeeld is dat boven het imposante en langgerekte uitgifteblok op de muur een twee-bultige kameel zichtbaar is. Ook de een-bultige dromedaris ontbreekt niet. Beiden appelleren de gasten op zuinigheid en matigheid.

Zo ervaart men comfort, stijl en kwaliteit.

buitenzijde-i.jpgobers.jpg